Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ αυτών και τραπεζικοί υπάλληλοι, αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά με την μέθοδο της προεξόφλησης (σπάσιμο) επιταγών, καθώς δάνειζαν στα υποψήφια θύματα τους χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.
λεωφορεια δρομολογια γαλατσι
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός, ηλικίας 63 ετών και τέσσερα τραπεζικά στελέχη.
Όπως ανακοίνωσαν ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης και ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, πρόκειται για ένα κύκλωμα που δάνειζε με μηνιαίο τόκο 5-7% τουλάχιστον, πράγμα που οδήγησε πολλούς ιδιώτες και επιχειρήσεις σε μεγάλη οικονομική αφαίμαξη και καταστροφή, αφού πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν από τα ασήκωτα οικονομικά βάρη.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά από πολύμηνες έρευνες και την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν σε περιοχές της Αττικής, τα επτά μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα, έξι άντρες, ηλικίας 36,37,41,45,55 και 63 ετών και μία γυναίκα, 49ετών.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία - κατά περίπτωση - για εγκληματική οργάνωση, τοκογλυφίες κατ΄ εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παροχή ουσιωδών πληροφοριών για τοκογλυφίες κατ΄ εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και για παραβάσεις του νόμου για το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων.
Η οργάνωση, κυρίως μέσω του 63χρονου αρχηγικού μέλους, «έσπαγε» τις επιταγές προεξοφλώντας αυτές, κρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό 5-7%, κατά περίσταση, ανάλογα με την περίπτωση. Στις περιπτώσεις που ο «πελάτης» ήθελε μετρητά, προεξοφλούσε τις τραπεζικές επιταγές με 5% έως 7% τόκο. Σε περίπτωση που κάποιος ζητούσε να δώσει κάποια μεταχρονολογημένη επιταγή, η οποία θα έληγε σε χρονικό διάστημα δυο ημερών έως τεσσάρων μηνών, ο συνολικός τόκος που απαιτούνταν ανερχόταν στο 20% του ποσού της επιταγής, ενώ αν η επιταγή δεν πληρωνόταν άμεσα με τη λήξη της, ο 63χρονος την κατέθετε στην τράπεζα και ασκούσε πίεση στους εκδότες, απειλώντας τους με τη σφράγιση της επιταγής, εντός επτά ημερών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι τέσσερις τραπεζικοί, οι οποίοι, εκτός από τον έλεγχο των επιταγών, ασκούσαν και πιέσεις στους εκδότες, επικοινωνώντας μαζί τους για λογαριασμό της τράπεζας, ώστε να πληρώσουν τις επιταγές, ενώ γι αυτή τη δουλειά έκαναν και... υπερωρίες στις τράπεζες.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης σε κατοικίες, καθώς και σε τραπεζική θυρίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 154 σώματα ιδιωτικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 1.430.000 ευρώ,
• 28 σώματα τραπεζικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 140.450 ευρώ,
• παραστατικά σχετικά με κατοχή επενδυτικών ομολόγων 6.847.141 ευρώ,
• 37.580 ευρώ,
• περισσότερες από 40 τραπεζικές κάρτες,
• πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων που συνόδευαν τις συναλλαγές,
• ατζέντες - ημερολόγια με χειρόγραφες σημειώσεις.
αλεξης τσιπρας περιστερα μπαζιανα
ηλεκτρικη ισχυς ασκησεις
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου