Το πλήθος, στα χρώματα της σημαίας της Νικαράγουας, ξεκίνησε από τρία σημεία της Μανάγουας για να συναντηθεί σε μια πορεία προς τον καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας.
γιωργος περρης καραβανι
γιωργος περρης καραβανι
Οι διαμαρτυρίες στη Νικαράγουα, οι οποίες ξεκίνησαν από τους φοιτητές κατά μιας μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης, μετατράπηκαν γρήγορα σε μια γενική κινητοποίηση που καταγγέλλει μια κατάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα, τον 72χρονο πρώην αντάρτη, ο οποίος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με ένα άνευ προηγουμένου κύμα λαϊκής οργής από τότε που επέστρεψε στην εξουσία, πριν από 11 χρόνια.
"Να φύγουν!", φώναζε το πλήθος απευθυνόμενο στον Ορτέγα και την σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο. "Δεν φοβόμαστε πια, θέλουμε μια ελεύθερη Νικαράγουα", δήλωσε μια 65χρονη διαδηλώτρια, η Ρόσα Χερέρα.
"Ήρθαμε για προσκύνημα, σαν ένας λαός ενωμένος με πίστη στον Κύριό μας Ιησού, αδέλφια στον πόνο για την απώλεια τόσων ζωών (...) ένας λαός πιστών, αδελφών, με την επιθυμία για δικαιοσύνη, ειρήνη και συμφιλίωση", δήλωσε ο καρδινάλιος Λεοπόλντο Μπρένες μιλώντας προς το πλήθος.
Ο ίδιος, εξ ονόματος της Επισκοπικής Συνόδου, δήλωσε ότι δέχθηκε να είναι μεσολαβητής στον διάλογο που ζήτησε ο πρόεδρος Ορτέγα, αλλά σημείωσε ότι έδωσε περιθώριο ενός μήνα για να αξιολογήσει "αν υπάρχει μια πραγματική δέσμευση να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να αποσκοπούν στην "αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία".
"Η Νικαράγουα θέλει την ειρήνη για να μην χυθεί άλλο αίμα. Θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους", δήλωσε παράλληλα στο Γαλλικό πρακτορείο η Μαρία Φλόρες, μια 40χρονη δικηγόρος που βρισκόταν στο πλήθος.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Κέντρου της Νικαράγουας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Cenidh), ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και στους διαδηλωτές ανήλθε το, Σάββατο, σε 43 από 42. Η αύξηση αυτή εξηγείται καθώς υπάρχουν τραυματίες που εξακολουθούν να νοσηλεύονται και υποκύπτουν στα τραύματά τους, όπως και αγνοούμενοι.
Από την Δευτέρα δεν καταγράφηκε καμία σύγκρουση με την αστυνομία.
Η χθεσινή συγκέντρωση ήταν η δεύτερη μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας έπειτα από αυτήν που έγινε τη Δευτέρα από επιχειρηματίες που απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και υποστηρίζουν την νεολαία στις κινητοποιήσεις της.
Οι φοιτητές που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις αξίωσαν χθες τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής για να πραγματοποιήσει έρευνα για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις, το οποίο έθεσαν ως προϋπόθεση για να μετάσχουν σε έναν ενδεχόμενο διάλογο με τις αρχές.
ο επιμενων αρχαια κλιση
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου