Η μη κυβερνητική οργάνωση τόνισε ότι η σύλληψη της 33χρονης Αμάλ Φατί, μέλος του κινήματος νεολαίας «6 Απριλίου», που έχει τεθεί εκτός νόμου σήμερα, ενώ είχε διαδραματίσει ρόλο στις μαζικές διαδηλώσεις του 2011 εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, αποτελεί ένα «νέο χαμηλό στην καταστολή των αιγυπτιακών Aρχών ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης».
Η αιγυπτιακή αστυνομία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο, αλλά μια πηγή ασφαλείας τόνισε ότι η Φατί συνελήφθη με την καταγγελία προσβολής ενάντια στο αιγυπτιακό κράτος μέσα από μια προσβλητική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα επικρίνει την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, τονίζοντας ότι οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται υπό τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το 2013.
Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook στις 9 Μαΐου, η Φατί μιλούσε για τη συχνότητα των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στην Αίγυπτο, επικρίνοντας την αποτυχία της κυβέρνησης να προστατέψει τις γυναίκες καθώς επίσης και για την επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και για τις δημόσιες υπηρεσίες.
«Είναι μια μελανή μέρα όταν οι αιγυπτιακές Aρχές ενδιαφέρονται περισσότερο να φιμώσουν μια γυναίκα που μιλά ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση παρά να λάβουν βήματα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα», δήλωσε η Νάτζια Μπουνάιμ, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βόρεια Αφρική.
Οι υποστηρικτές του Σίσι υποστηρίζουν ότι τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας και τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αναγκαία για τη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα, καθώς ανακάμπτει από το πολιτικό χάος και βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές προκλήσεις και εξεγέρσεις ισλαμιστών μαχητών.
Η Αμνηστία τόνισε ότι η Φατί συνελήφθη στο σπίτι της στις 2:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, μαζί με τον σύζυγό της Μοχάμεντ Λόφτι – έναν δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οδηγήθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Μααντί στο νότιο Κάιρο.
Ο Λόφτι αφέθηκε ελεύθερος τρεις ώρες αργότερα.
Ένας εισαγγελέας διέταξε την κράτηση της Φατί για 15 μέρες με κατηγορίες για υποκίνηση ενεργειών με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος, διάδοση ψευδών φημών και κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με έναν δικηγόρο της αιγυπτιακής επιτροπής δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην οποία εργάζεται ο σύζυγός της.
Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για αισχρολογίες της Φατί στο 12λεπτο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να εκφράζει το θυμό της για την ανεπαρκή παροχή δηµοσίων υπηρεσιών σε μια τοπική τράπεζα, για την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη σεξουαλική παρενόχληση από έναν οδηγό ταξί και για τη γενικότερη επιδείνωση των συνθηκών ζωής.
ζουγανελη νον στοπ
προσευχη αγιου λουκα
προσευχη αγιου λουκα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου