Σκοπιανό | Ζόραν Ζάεφ: Επιμένει στην τακτική των προκλήσεων με φόντο το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επανέλαβε την Τρίτη (06/03/2018) ότι η αλλαγή του Συντάγματος της χώρας του δεν αποτελεί μόνιμη εγγύηση για την Ελλάδα. Μάλιστα, ο ίδιος φτάνει στο σημείο να κουνάει το δάχτυλο στην ελληνική πλευρά, σχετικά με το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει και τι όχι το Ελληνικό Σύνταγμα, λησμονώντας, προφανώς, ότι σε αυτό δεν περιλαμβάνονται αλυτρωτικές αναφορές, όπως συμβαίνει στο αντίστοιχο της χώρας του!
πνιγονται τα ποντικια
κινεζικο φαγητο γκαζι
ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑΣ
Αυτή τη φορά, ο κ. Ζάεφ ξεπέρασε κάθε όριο: Πρότεινε να ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας σχετικά με το πως μεριμνά η Ελλάδα για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας και την ίδια πρακτική να εφαρμόσουν και τα Σκόπια.
«Ταυτόχρονα ας ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας και να δούμε πως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας. Εγώ είμαι έτοιμος, όπως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε για τους "Μακεδόνες" εκτός "Μακεδονίας"», σημείωσε ο κ. Ζάεφ.
Παράλληλα, επέμεινε ότι με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού που ξεκινάει από τα σύνορα των Σκοπίων με την Σερβία και καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα, η χώρα του κλείνει τα κεφάλαια που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμούς.
«Όχι σε αλλαγή του Συντάγματος, πάμε σε διεθνή συμφωνία»
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τάχθηκε εκ νέου εναντίον της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η όποια αλλαγή στο νομικό σύστημα της "Μακεδονίας" δεν αποτελεί μόνιμη εγγύηση για την Ελλάδα, επειδή, ότι αλλάξει μπορεί να επανέλθει».
Ο ίδιος, μάλιστα, αντέτεινε στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων την υπογραφή και κύρωση μίας διεθνούς συμφωνίας για το ονοματολογικό.
«Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει και αυτό είναι η γνωστή διεθνής πρακτική επίλυσης τέτοιων διαφορών - διεθνείς συμφωνίες, κύρωση στα κοινοβούλια, αποφάσεις ΟΗΕ - και τότε (η λύση) θα μείνει αιώνια. Είμαι πεπεισμένος ότι με τέτοιες προσεγγίσεις, μεριμνώντας για αυτό που είναι σημαντικό για τους πολίτες της Ελλάδας και της "Μακεδονίας", μπορούμε να βρούμε τη λύση στη διένεξη που έχουμε με την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.
Παράλληλα, ο ίδιος υποστήριξε πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να θέτоυν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και υπεραμύνθηκε των θεμάτων σχετικά με την εθνική ταυτότητα.
«Δεν πρέπει να βάζουμε κόκκινες γραμμές αν θέλουμε να βρούμε λύση. Πρέπει να φροντίζουμε ο ένας για τον άλλον, για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και των δύο λαών, των δύο χωρών και των δύο εθνών και, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε αυτό που σημαίνει συναίσθημα και αυτό είναι η ταυτότητα. Η ταυτότητα είναι συναίσθημα, κανείς δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις και παζάρια γι' αυτήν. Εγώ πιστεύω ότι, σε αυτό το πνεύμα, προσεγγίζοντας προσεκτικά τους εταίρους με τους οποίους διαπραγματευόμαστε, θα βρούμε λύση», ανέφερε.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ - Γκουτέρες
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Ζάεφ είχε το απόγευμα της Τρίτης (06/03) τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ. γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία συζητήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της σκοπιανής κυβέρνησης, ο κ. Γκουτέρες χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ , περιλαμβανομένης της θετικής στάσης της χώρας στις σχέσεις με τους γείτονες.
Στη συνομιλία αξιολογήθηκε θετικά η Συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε στήριξη στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Ο γ. γ. του ΟΗΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εκτίμησε ότι υπάρχει θετική δυναμική και δυνατότητα επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι η Συμφωνία με τη Βουλγαρία βελτίωσε τις διμερείς σχέσεις και συνεισέφερε στην αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ενθάρρυνε το να γίνει προσπάθεια για την υπέρβαση του προβλήματος με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι αυτό θα είναι καλό και για τις δύο χώρες, αλλά και για όλη την περιοχή.
«Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο κοινό μέλλον», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το Σκοπιανό
gopro hero 4 σκρουτζ
πνιγονται τα ποντικια
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου